zwerfkeienZwerfkeien of zwerfsteen

Een zwerfkei of zwerfsteen zoals het ook genoemd wordt is een uniek stuk steen waarvan er maar een op de wereld gevonden kan worden. Wij van Natuursteenbedrijf Jan Kalk kunnen die leveren in elke maat en soort die u maar hebben wil. U kunt er over denken om een kei in uw tuin te leggen en die kan dan later naar de begraafplaats verhuizen. Op de kei zetten we in de werkplaats de naam van de overledene en zo wordt het een prachtige unieke grafmarkering. U kunt natuurlijk ook direct een kei als grafmarkering met naam erop komen uitzoeken. Of een mooie kei zomaar voor in de tuin dat kan natuurlijk ook.

Zwerfstenen en gletsjers

Zwerfstenen of zwerfkeien zijn in de ijstijd door een gletsjer of ijskap meegevoerd. In Groningen en Drenthe wordt een zwerfkei ook wel flint (of vlint) genoemd. Toen al bestond de naam Flintstones u weet wel de strip die in de steentijd speelde. De grootste zwerfkei met een gewicht van 16500 ton vinden we in de Rocky Mountains in America en die wordt met recht Big Rock genoemd.

Nederlands zwerfstenen uit Scandinavië

In Nederland vinden we zwerfstenen vooral in Drenthe daarom zijn daar de hunebedden ook van die stenen gemaakt. De meest zuidelijke grens van het landijs in de ijstijd lag op de lijn Haarlem Utrecht Nijmegen. Ten zuiden van die lijn komen geen zwerfkeien voor. Een zwerfkei is dus feitelijk echt een unieke Drentse- of Groningse aangelegenheid. Dan vooral in het gebied waar je veel keileem vindt.

Zwerfstenen in Nederland komen uit Scandinavië en zijn onderaan in de loop van duizenden jaren door de gletsjers vooruitgeduwd het land over. Dat ging gepaard met enorme krachten. Er is precies na te gaan waar de steen ooit zijn oorsprong had in Scandinavië, Zweden of Noorwegen.

Zwerfstenen in gebruik

Zwerfstenen werden gebruikt voor hunebedden, weg bekleding, dijkbekleding, als fundering en als schampsteen, om te voorkomen dat koetsen muren beschadigen.

Beroemde Zwerfstenen

In Nederland hebben we een keienstad en dat is Amersfoort. Daar vinden we de Amersfoortse Kei. Maar ook in allerlei andere plaatsen zijn grote zwerfstenen gevonden en opgericht als markeringspunt op een kruising van wegen. Hilversum heeft een Kei. Rottum heeft de grootste zwerfsteen die ooit gevonden is in Nederland. De slag bij Warns uit 1345 wordt in Friesland herdacht met een kei.

Natuurbegraafplaatsen en zwerfkei

Natuurbegraafplaatsen streven vaak naar een onderhoudsarme en natuurlijk aanzien. Een zwerfkei past prima in dat plaatje.  Jan Kalk Natuursteen kan u prima met raad en daad rond het thema zwerfkei van dienst zijn.