Welk aanrechtblad composiet of natuursteen?

Zowel natuursteen als composiet hebben hun voor en nadelen. Het is helemaal afhankelijk van welke eisen men stelt waar men de voorkeur aan kan geven. De steenachtige materialen kunnen uit twee soorten bestaan. De echte natuursteen en de composieten. Composieten zijn materialen die samengesteld zijn uit een bindmiddel en uit korrels heel vaak kwartskorrels. Dat bindmiddel heeft  een kleur gekregen en bepaalt het aanzien van het aanrechtblad. Die kleuren gaan met de mode mee en kunnen daar aan aangepast worden. Natuursteen echter verwerkt men zoals men het in de natuur aantreft en daardoor is natuursteen feitelijk tijdloos.

Echte natuursteen

Er gaat echter weinig boven echte natuursteen als aanrechtblad. In veel gevallen spreken we dan over graniet of graniet achtige. Hardsteen een kalksteensoort wordt ook als aanrechtblad aangeboden. Dat vereist wel enige discipline in het gebruik. Het blad moet goed vet gehouden worden. Dit moet vet gehouden worden om te voorkomen dat het aangetast wordt door voedingszuur die in de meeste voedingsmiddelen voorkomen.

Bepaalde uitgesproken kleuren kun je alleen in composiet kopen

Kleuren als egaal paars, rood, blauw, zee groen en bepaalde beton kleuren kun je alleen in composiet materialen kopen. De natuur levert die kleuren niet op die manier aan. Je ziet dan ook vrij snel dat het geen echte natuursteen is. De kleuren van composiet zijn dan ook vrijwel altijd het zelfde. Bij natuursteen kan dat van plaat tot plaat verschillen. Aan de andere kant zijn er ook composiet materialen die nauwelijks van natuursteen zijn te onderscheiden. Wat de verwerking betreft is er weinig verschil tussen de echte natuursteen en de composiet materialen.

Afwerking oppervlak en details bepalen de prijs

Als er veel handelingen nodig zijn voor kraangaten, spoelbakken, zeeppompjes, kookplaten en dergelijke gebeurt er natuurlijk van alles met de prijs. Het is daarom van belang goed te doordenken wat men als budget heeft, wat men als kleur wil en de zaak vooraf goed door te spreken met de keukenleverancier. Ook aan de onderbouw en de wapening die in het aanrechtblad aangebracht moet worden, dienen zeer stringente eisen gesteld te worden. Communicatie is daarin het sleutel begrip.