pekelaGrafstenen Pekela

Jan Kalk grafstenen Pekela worden al generaties lang geleverd vanuit Stadskanaal. Al meer dan 120 jaar is dat een vertrouwd adres. Wij zijn gespecialiseerd in het ontwerpen, produceren en plaatsen van gedenkstenen. Daarbij kunt u denken aan elke gewenste vorm of uitvoering. Wij komen dagelijks op begraafplaatsen en beschikken over een modern machine park. Diverse vakmensen zagen, schuren, hakken of polijsten aan de steen totdat het gewenste resultaat is bereikt. De productie is volledig in eigen beheer, waardoor er flexibel en gericht op uw wensen ingespeeld kan worden. Het vakmanschap van het handwerk kunnen wij als dat nodig is nog steeds leveren. Bij het aanpassen van oude opschriften, het hakken van speciale ornamenten komt dat goed van pas. Wij zijn trots op de aanwezige vakkennis en jarenlange ervaring en die stellen wij u graag ten dienst.

In de gemeente Pekela zijn negen begraafplaatsen:

In Pekela worden graven voor een termijn van 30 jaar uitgegeven. Die termijn kan steeds verlengd worden met 10 jaar. Er wordt een onderscheid gemaakt in graven, kindergraven en urnengraven.

Nieuwe Pekela, gemeentelijke begraafplaats Boven Pekela, H.B. Hulsmanstraat I 7
Dit is een traditionele begraafplaats met grafvelden en schelpenpaden een traditie die de gemeente in stand houdt. Er is een nieuw gedeelte dat op dezelfde manier is ingericht. Daarnaast is er veel groen aangebracht. De gebruiksregels zijn hetzelfde als op de begraafplaats in Oude Pekela. Er is een asverstrooiingsveld waarbij herinneringsplaatjes geplaatst kunnen worden.

Nieuwe Pekela, Gereformeerde begraafplaats aan de Kerkstraat
Het kerkhof is in 2011 geheel gerenoveerd. Door de beperkte ruimte is het recht tot begraven alleen verkrijgbaar voor eigen kerkelijke gemeenteleden. Dit is een van de weinige uitsluitend gereformeerde begraafplaatsen in Nederland.

  • Nieuwe Pekela, Rooms Katholieke begraafplaats aan de Jan R. Stuutstraat F
  • Nieuwe Pekela, Hervormde begraafplaats aan de Torenlaan
  • Nieuwe Pekela, Lutherse begraafplaats aan de Abraham Westerstraat A
  • Oude Pekela, Joodse begraafplaats aan de Draijerswijk 14
  • Oude Pekela, Rooms Katholieke begraafplaats aan de Kerklaan

Oude Pekela, gemeentelijke begraafplaats aan de Wedderweg
Naast de oude hervormde begraafplaats is deze veel nieuwere begraafplaats aangelegd. De begraafplaats is gedeeltelijk geasfalteerd wat deze goed begaanbaar maakt. Men beschikt er over de mogelijkheid om een eigen graftuin in te richten en is er veel meer keuze in soorten monumenten mogelijk dan voorheen en dat wordt ook toegestaan. Er is een asverstrooiingsveld beschikbaar.

  • Oude Pekela, Hervormde begraafplaats aan de Wedderweg

Meer over Pekela

Pekela is een gemeente in Noord Nederland in de provincie Groningen. Sinds 1990 zijn de gemeente Oude en Nieuwe Pekela opgegaan in de gemeente Pekela. Met ruim 12000 inwoners is Pekela een typische veenkoloniale gemeente. 7000 jaar geleden was er al sprake van menselijke bewoning. De gronden in Pekela zijn eeuwenlang in gebruik geweest voor het afwinnen van turf. De stad Groningen koopt later al die gronden op om die turfwinning grootschalig aan te pakken. We schrijven dan 1600. Na het turf af graven verplicht dezelfde stad Groningen de verveners om het land in te richten voor landbouw. De opbouw van de dorpen kenmerkt zich door lintbebouwing. De landbouw komt in de vorige eeuw tot verval en de middelen van bestaan worden nu verschaft door industrialisatie.