Aanrechtbak met spoelbak op maat

Een aanrechtblad met spoelbak wordt altijd op maat gemaakt. Er zijn namelijk heel veel soorten en merken spoelbakken en geen keuken of aanrechtblad is gelijk. Van belang is dat u de spoelbak uitgezocht heeft en precies het type en de maatvoering kent. Dan is het over te zetten naar een steenhouwerij waar men het gat uit moet frezen waarin de spoelbak later gemonteerd wordt.

Uitfrezen van gat

Allereerst maakt men een aanrechtblad op de gewenste lengte. Meestal is dat drie of vier kastjes breed zo een twee meter 40. Dan stelt men vast waar de spoelbak moet komen en de kraangaten niet te vergeten. Soms zitten die in het omringende staal van de spoelbak. Dan wordt de vorm van de spoelbak in de computer van de freesmachine ingebracht. Er kunnen een veelvoud aan vormen voorkomen bij spoelbakken. Een of twee bakken en die kunnen ook nog allerlei maten hebben ook. De computer volgt de ingebrachte vorm en stuurt daarmee de frees door de steen. De frees freest de steen waar de spoelbak moet komen weg. Daarna wordt er in de meeste gevallen nog een flensrand gefreesd waar de randen die aan spoelbak zitten invallen. Bij montage wordt de spoelbak vastgelijmd aan het blad.

Versteviging

Natuursteen kan geen trekspanningen opvangen. Er worden dus verstevigingen aan de onderzijde van het blad aangebracht rond de gefreesde gaten. Vaak van serpentino strips met verlijmde koperen strips. Overigens maakt het geen verschil in werkwijze of je een kookplaat gat uit freest of dat je dat voor een spoelbak doet. Al met al is het maken van spoelbakken in een natuurstenen aanrechtblad echt vakwerk voor de vakman.